Етерично Масло Евкалипт - 5 Научно Доказани Ползи

Актуализирано: янр 8

Познато по цял свят използвано за медицински цели от стотици години насам, евкалиптово масло се извлича от младите листа на специфичен вид евкалиптово дърво (Eucalyptus Globulus) произлизащо от Австралия.

В народната медицина то е известно като болкоуспокояващо и лек за заболявания на дихателните пътища. Съвременни изследвания потвърждават традиционните му ползи и разкриват, че евкалипта има и силно антимикробно, антиоксиданто, противовъзпалитено и ободряващо действие. (1)

Дишане

Евкалиптовото масло е изключително полезно за редица дихателни заболявания и проблеми като астма, синузит, бронхит, грип, алергии и хронични белодробни болести. Особено подходящо е и за облекчаване на кашлица и поради тази причина е често срещано като ключова съставка в фармацевтични продукти за кашлица.

Изследвания показват, че евкалипта отваря дихателните пътища, улеснява дишането, има отхрачващо действие, стимулира имунната система, намаля възпалението, облекчава болката и убива бактерии, гъбички и вируси. (1,2,3,)

Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 - 3 капки върху парче памук за директно вдишване.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в съд с вряла вода и вдишвайте на парна баня.

  • Разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху синусите и гърдите.

Инфекции

В австралийската народна медицина евкалиптовите листа се използват за предотвратяване на инфекции и лечение на рани. Съвременните научни изследвания показват, че маслото от евкалипт и неговата основна активна съставка, евкалиптол, имат силно антимикробно действие срещу някои от най-срещаните вредни микроби като Ешерихия коли и Кандида, както и срещу вируси като Херпес симплекс.

Етеричното масло от евкалипт е и натурален антисептик, това заедно с гореспоменатите му противовъзпалителни свойства го правят отлично подпомагащо средство за лечение на афти, херпеси, порязвания, ухапвания от насекоми, бактериален дерматит и гъбични инфекции. (1,2,3,4)

Съвети за приложение:

  • За кожни проблеми разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона.

  • За болки в гърлото разтрийте 1 - 2 капки евкалипт разреден в базово масло по ваш избор върху гърлото и гърдите.

Болкоуспокояващо

Маслото от евкалипт е ключова съставка в множество фармацевтични кремове и мехлеми за облекчаване на болки по тялото. Според редица изследвания, етеричното масло от евкалипт е ефективно болкоуспокояващо за мускулни болки, болки в ставите, артрит, главоболия, болки в гърба, храносмилателен дискомфорт, слънчеви изгаряния и общи болки по тялото. (1,2)

Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване.

  • За болки по тялото, разтрийте болезнената зона с 1 - 3 капки евкалипт разредени в базово масло по ваш избор.

  • За главоболия, разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.

Настроение и умствена яснота

Аромата на евкалиптовото масло не само може да ви помогне да дишате по-добре, но има и доказани ободряващи и успокояващи свойства. Едно научно изследване установява, че комбинация от етерични масла от евкалипт и мента подобряват умствената функция и яснота. В друго проучване в медицинска среда, измерващо предоперативна тревожност, активната съставка на етеричното масло от евкалипт ефективно успокоява и облекчава тревожността преди, по време и след различни видове операции. (1)

Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 - 4 капки върху парче памук за директно вдишване.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху рамената, врата и слепоочията.

Устно здраве и лош дъх

Евкалиптовото масло е полезно и за зъбите и устата. То почиства зъбната плака и убива микробите, които причиняват кариеси, млечница, гингивит и лош дъх. Точно поради тези свойства и естественият му приятен и ободряващ аромат, етеричното масло от евкалипт е често срещана съставка в пасти за зъби и води за уста.

Съвети за приложение:

  • Разредете 1 капка евкалипт в половин чаша вода за освежаваща вода за уста.

  • Разредете 3 - 4 капки евкалипт заедно с лъжица сол в чаша вода за вода за уста против кариеси и инфекции.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване ( oil pulling ) против кариеси и инфекции в устата.

Внимание: Етеричното масло от Евкалипт не трябва да се поглъща.

Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.

Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба