top of page

Етерично масло
Евкалипт

Eucalyptus Globulus Leaf

12.50 лв

10 мл.

Маслото от евкалипт е познато по цял свят поради множеството си полезни свойства, отличителен аромат и дълговековна употреба за медицински цели.

ПРОИЗХОД: Испания

АРОМАТ: Зелен и свеж с медна нотка

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 3-4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 капка в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

За масаж: Смесете 5-10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Kозметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.02%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Етеричното масло от евкалипт се извлича от специален вид вечнозелено евкалиптово дърво, което достига над 100 метра височина и произлиза от Австралия.

Използва се в народната медицина от стотици години.

 

Съвременни изследвания потвърждават традиционните му ползи и разкриват, че евкалипта има и силно антимикробно, антиоксиданто, противовъзпалитено и ободряващо действие.

 

Тези свойства заедно с приятният му и освежаващ аромат, обясняват широката му употреба в фармацевтични продукти, мехлеми, почистващи продукти и др.

Untitled-1.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте 2 - 3 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 капки върху парче памук за директно вдишване.

 • За парна баня - разредете 2 капки евкалипт в съд с вряла вода и вдишвайте на парна баня.

 • За възпалени дихателни пътища - разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху синусите и гърдите.

 • За кожни проблеми - разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона.

 • За болки в гърлото - разтрийте 1 - 2 капки евкалипт разреден в базово масло по ваш избор върху гърлото и гърдите.

 • За болки по тялото, разтрийте болезнената зона с 1 - 2 капки евкалипт разредени в базово масло по ваш избор.

 • За главоболия, разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.

 • За освежаваща вода за уста - разредете 1 капка евкалипт в половин чаша вода

 • За вода за уста против кариеси и инфекции - разредете 2 капки евкалипт заедно с лъжица сол в чаша вода

 • За маслено издърпване против кариеси - разредете 2 капки евкалипт в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване

Характеристики и ползи

Дишане

Евкалиптовото масло е изключително полезно за редица дихателни заболявания като астма, синузит, бронхит, грип, алергии и хронични белодробни проблеми, затова е ключова съставка в фармацевтични продукти за кашлица.

 

Изследвания показват, че евкалипта отваря дихателните пътища, улеснява дишането, има отхрачващо действие, стимулира имунната система, намаля възпалението, облекчава болката и убива бактерии, гъбички и вируси. (1,2,3,


 

Инфекции

В австралийската народна медицина евкалиптовите листа се използват за предотвратяване на инфекции и лечение на рани. Съвременните научни изследвания показват, че маслото от евкалипт има силно антимикробно действие срещу някои от най-срещаните вредни микроби като Ешерихия коли и Кандида, както и срещу вируси като Херпес симплекс.

 

Етеричното масло от евкалипт е и натурален антисептик, това заедно с гореспоменатите му противовъзпалителни свойства го правят полезно срещу  афти, херпеси, порязвания, ухапвания от насекоми, бактериален дерматит и гъбични инфекции. (1,2,3,4)

Болкоуспокояващо

Маслото от евкалипт е ключова съставка в множество фармацевтични кремове и мехлеми за облекчаване на болки по тялото. Според редица изследвания, етеричното масло от евкалипт е ефективно болкоуспокояващо за мускулни болки, болки в ставите, артрит, главоболия, болки в гърба, храносмилателен дискомфорт, слънчеви изгаряния и общи болки по тялото. (1,2)


 

Настроение и умствена яснота

Аромата на евкалиптовото масло не само може да ви помогне да дишате по-добре, а има и доказани ободряващи и успокояващи свойства. Едно научно изследване установява, че комбинация от етерични масла от евкалипт и мента подобряват умствената функция и яснота. В друго проучване в медицинска среда установява, че активната съставка на етеричното масло от евкалипт ефективно успокоява и облекчава тревожността преди, по време и след различни видове операции. (1)

 

Устно здраве и лош дъх

Евкалиптовото масло почиства зъбната плака и убива микробите, които причиняват кариеси, млечница, гингивит и лош дъх. Точно поради тези свойства и естественият му приятен и ободряващ аромат, евкалиптът е често срещана съставка в пасти за зъби и води за уста.

 

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Внимание: Етеричното масло от Евкалипт не може да се използва вътрешно.

 • Забележка: Маслото е със силно действие и не трябва да се превишава дозата от две капки за едно въздействие. Не се препоръчва при бременност и при кърмачки поне 2h преди кърмене - за вана! Недопустимо е прилагането на маслото при бебета!

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page