top of page

Етерично масло
Бергамот

Citrus bergamia

21.00 лв

10 мл.

Добивано от кората на цитрусовия плод, маслото от бергамот е познато със силен свеж и тръпчив аромат. Популярно в народната медицина по целия свят, то се използва за облекчаване на стрес и болки по тялото, борба с възпалението, както и за подпомагане на храносмилането и потока на енергия в тялото.

ПРОИЗХОД: Италия

АРОМАТ: Свеж, сладък и тръпчив

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 2-4 капки бергамот в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 капка в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешно: Разредете 1 капка бергамот в 200мл течност

Масаж: Смесете 5-10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Kозметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Произлиза от растението Цитрус Бергамия, рядък портокал, който е твърде кисел за ядене, но се отглежда заради качествата му като ароматна билка и етерично масло. Световноизвестно като съставката придаваща характерния вкус на чая Ърл Грей.

 

То е популярен компонент в редица козметични продукти, парфюми. Етеричното масло от бергамот се получава чрез студено пресоване, което е гаранция за запазване на всички биологично активни вещества, полезни за здравето. 

Bergamot.jpg

Съвети за приложение

 • Капнете една капка бергамот в чаша успокояващ чай по ваш избор.

 • Дифузирайте 3-4 капки бергамот в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 3-4 капки върху парче памук за директно вдишване.

 • Разтрийте 2-3 капки бергамот на стъпалата си след тежък ден.

 • Разредете 2-3 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху рамената, врата и слепоочията.

 • За главоболия, разредете 1-2 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.

 • За кожни проблеми разредете 1-2 капки бергамот в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте върху желаната зона. *Внимание: измийте добре преди излизане на слънце

 • Добавете капка бергамот към нощният си крем за кожа.

 • Разредете 3-5 капки бергамот заедно с лъжица сол в чаша вода за вода за уста против кариеси.

 • Разредете 2-3 капки бергамот в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване (oil pulling) против кариеси.

 • Използвайте 2-3 капки бергамот на вместо дезодорант.

Характеристики и ползи

Стрес, депресия и лошо настроение

Редица научни изследвания показват, че етеричното масло от бергамот има силен облекчаващ ефект срещу чувства на напрежение, безпокойство и отрицателни емоции. То може да намали стресовия хормон кортизол и да завиши нивата на положителните за настроението хормони като допамин и серотонин (1,2,3)

 

Болкоуспокояващо

Маслото от бергамот е богато на линалол и карвакол – съставки с доказано болкоуспокояващо, противовъзпалително и отпускащо действие. Отличен избор за естествено облекчаване на болки по тялото, ставите, мускулните и главоболието. (1.2)


 

Кожа

Благодарение на противовъзпалителните си, антимикробни и успокояващи свойства маслото от бергамот може да помогне за лечението на редица кожни заболявания като акне, псоариза, гъбички и импетиго. Също така то тонизира кожата и подпомага заздравяването на рани и заличаването на белези. (1,2)


 

Инфекции

Маслото от бергамот има доказано антимикробно действие срещу редица от най-срещаните вредни микроби като Стафилококус ауреус, Е. коли и Кандида. То прочиства дихателната система, стимулира лимфен дренаж и действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Тези свойства го правят отлично помощно средство за преодоляване на дихателни инфекции, повърхностни инфекции по тялото, а дори и за предотвратяване и заздравяване на кариеси. (1,2,3)


 

Храносмилане

Бергамотът се използва от векове насам като лек за лошо храносмилане, стомашни проблеми и запек. Смята се, че има успокояващ ефект и стимулира секрецията на храносмилателни сокове. Противовъзпалителни му свойства го правят особено полезно за възпалителни заболявания като Синдром на раздразнено черво, Колит, болест на Крон и др. (1)


 

Дезодорант

Със свежия си аромат и антимикробни свойства, които предотвратяват растежа на бактериите причиняващи неприятни телесни миризми, маслото от бергамот е прекрасен и напълно естествен избор за дезодорант и не случайно е често срещана съставка в много парфюми и тоалетни води.

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: В неразреден вид етеричното масло от бергамот e фототоксично. Това означава, че прякото му излагане на слънчева светлина може да доведе до възпаление на кожата. За приложение върху открити части на тялото, използвайте през нощта, като например преди лягане и измийте кожата си добре сутринта преди излизане на слънце.

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page