top of page

Етерично масло
Чаено дърво

Cananga Odorata

13.20 лв

10 мл.

Чаеното дърво е Австралийско растение, чието масло се използва от векове насам в местната народна медицина за лечение на рани, кожни инфекции, чистене и дезинфекция, против вредители и за козметични цели за разкрасяване и борба с кожни заболявания.

ПРОИЗХОД: Южна Африка

АРОМАТ: Тревист, остър, дървесен и земен

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 3-4 капки чаено дърво в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 капка в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

За масаж: Смесете 2-5 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Kозметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Чаеното дърво произлиза от Австралия, където се среща по реки и влажни почви и е важна част от народната медицина на местните аборигенски народи. Те стриват листата в универсален мехлем, който използват за множество цели като почистване и заздравяване на кожата, отблъскване на насекоми и естествен дезодорант.

 

Етеричното масло е най-мощната форма на чаеното дърво. То е любимо на всички фармацевти и козметици, които го използват в своите изделия против акне, себорея, употребяват го и в маски за коса и за кожа. В домакинството е прекрасна алтернатива на химическите препарати за чистене.

teatree123.jpg

Съвети за приложение

 • За дезинфектант за ръце – разредете чаено дърво във вода в комбинация с подхранващо масло, като например Бадем, Лешник или Макадамия

 • За вода за уста срещу кариеси и парадонтит – разредете 5 капки и лъжица сол в 200мл вода, не поглъщайте!

 • За противогъбичен мехлем – смесете 3-4 капки чаено дърво с базово масло (от кокос, бадем или таману)

 • Срещу дихателни инфекции - дифузирайте 3-4 капки ароматерапевтичен дифузер до три пъти на ден

 • За натурален дезодорант - разредете масло от чаено дърво с малко количество кокосово или друго базово масло по ваш избор.

 • За естествен препарат за чистене - разредете 15-20 капки чаено дърво с чаша вода и бял оцет в пулверизатор.

 • За отблъскване на комари - комбинирайте 35-40 капки чаено дърво (или смес от чаено дърво с етерично масло от розмарин, евкалипт или лавандула) с половин чаша вода в пулверизатор и напръскайте обилно.

 • За серум срещу въшки - комбинирайте 15 капки чаено дърво и 15 капки лавандула с чаша вода в пулверизатор. Напръскайте обилно и масажирайте сместа в косата

 • За масло за коса - смесете 5-10 капки чаено дърво и 5-10 капки лавандула с 2-3 лъжици кокосово или бадемово масло. Това е и отлично предпазно средство срещу въшки, което може да използвате целогодишно.

 • За борба с пърхота - комбинирайте 15-20 капки чаено дърво с 3 супени лъжици базово масло от жожоба

Характеристики и ползи

Убива бактерии, гъбички и вируси

Според редица научни изследвания маслото от чаено дърво уврежда клетъчните стени на микробите, което го прави ефективно срещу много от най-срещаните вредни бактерии, гъбички и вируси като Ешерихия коли, Стафилококи, зъбни кариеси и гъбички по кожата.

 

Акне, кожни възпаления и заболявания

Благодарение на силните си антибактериални и противовъзпалителни свойства, етеричното масло от чаено дърво е естествен лек за много видове акне. Редица научни изследвания, показват, че чаеното дърво значително намалява проявите на пъпки и ефективността му може да се сравнява с фармацевтичния бензоил пероксид.

 

Също така успокоява възпалена кожа и може да облекчи симптомите на много от често срещаните кожни заболявания, като псоариза и дерматит.
 

Ускорява заздравяването на рани

Лечебния потенциал на чаеното дърво е открит от Австралийските аборигени, които са смачквали листата му за да ги използват като мехлеми за рани, порязвания, инфекции и ухапвания.

 

В днешно време научните изследвания показват, че маслото от чаено дърво ускорява заздравяването на рани, като активира белите кръвни клетки и контролира възпалителния процес. Има и документирани случаи на успешно лечение на хронични рани.

 

Естествен дезодорант

Интересен факт е, че потта сама по себе си няма миризма, но бактерии наречени Стафилокок Хоминис много обичат да се размножават в човешката пот и точно те са виновни за неприятната миризма в подмишниците ни.

Както вече споменахме по-горе, етеричното масло от чаено дърво има много силно антимикробно действие срещу Стафилококовите бактерии и това го прави отличен и напълно естествен дезодорант.

 

Натурален и здравословен препарат за чистене

Широкоспектърните антимикробни свойства на маслото от чаено дърво го правят превъзходен почистващ препарат, без вредни химикали.
 

Репелент срещу комари и насекоми

Според едно научно изследване маслото от чаено дърво отблъсква комари значително по-добре от най-ефективния фармацевтичен репелент DEET. Чаеното дърво има и доказана ефективност срещу други насекоми, като мухи и въшки.


 

Убива въшките и лекува пърхота

Маслото от чаено дърво е особено ефективно за убиване на въшки. Изследвания показват, че 1% разтвор на чаено дърво води до 100% смъртност на въшките само след 30 минути. Препоръчително е да се комбинира с етерично масло от лавандула в продължителна терапия до пълното елиминиране, не само на въшките, а и на техните яйца.
 

 

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Внимание: Не приемайте маслото от чаено дърво вътрешно.

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page