top of page

Етерично масло
Карамфил

Syzygium aromaticum

15,40 лв

10 мл.

С хилядолетна история на употреба в народната медицина в Китай и Европа, маслото от карамфил е стимулиращо, болкоуспокояващо и прочистващо средство с прекрасен аромат.

ПРОИЗХОД: Мадагаскар

АРОМАТ: Пикантен, топъл, дървесен

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 3 - 4 капки карамфил в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1-2 капки в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешна употреба: Разредете 1 капка в 200мл течност

Mасаж: Смесете 5-10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Козметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Маслото от карамфил се извлича чрез дестилация на цветните пъпки и листата на дървото със същото наименование. Карамфилът, също известен като Syzygium aromaticum е родом от островите Малуку в Индонезия, но днес е най-често срещат в Мадагаскар.

 

Лечители в Китай, Индия и Европа използват карамфилът като ценна билка от хиляди години насам. Днес историческата употреба на карамфила се потвърждава с модерни научни изследвания и екстрактите му се използват в множество фармацевтични продукти, козметика, продукти за зъби и устно здраве и в Хранително-вкусовата промишленост .

карамфил-етерично-масло.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте 2 - 3 капки карамфил в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 капки върху парче памук за директно вдишване

 • За имунитет и по-добро храносмилане – добавете 1 капка масло от карамфил към напитка по ваш избор

 • За кожни проблеми - разредете 1 капка карамфил в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона. Алтернативно може да прибавите капка карамфил към всекидневната си козметика за кожа

 • За болки по тялото и възпаления, разтрийте болезнената зона с 1 - 2 капки карамфил разредени в базово масло по ваш избор

 • За освежаваща вода за уста - разредете 2 капки карамфил в половин чаша вода

 • За вода за уста против кариеси и инфекции - разредете 3 капки карамфил заедно с лъжица сол в чаша вода

 • За зъбобол – използвайте малка спринцовка за да капнете много малко количество масло от карамфил директно върху болния зъб

Характеристики и ползи

Антимикробно

Редица изследвания установяват мощните антибактериални и противогъбични свойства на етеричното масло от карамфил. То има доказана ефективност срещу много от най-често срещаните вредни микроби

 1. Escherichia coli и чревни паразити, причиняващи хранителни натравяния,

 2. Staph aureus, причиняващи акне

 3. Pseudomonas aeruginosa, които причиняват пневмония

 4. Candida albicans, които могат да причинят свръхрастеж на дрожди

Най-интересното е, че маслото от карамфил успява да проникне през така нареченият „биофилм“ (микробна защитна структура), за разлика от много фармацевтични антимикробни средства, които не могат.

 

Противовъзпалително и имуностимулатор

Главното съединение на карамфиловото масло – евгенолът притежава силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подсилват имунната система и са изключително полезни за борба с хронични заболявания и чернодробни болести.

 

Храносмилане

Маслото от карамфил има благоприятен ефект върху храносмилателната система, като предотвратява бактериални и гъбични свръхрастежи, повишава производството на защитна стомашна слуз и облекчава възпалението.

 

Зъби и устно здраве

В Китай карамфилът се използва срещу зъбобол от повече от 2000 години. Множество съвременни научни изследвания потвърждават тази историческа употреба, като установяват, че карамфиловото масло демонстрира способност да предотврати зъбната корозия, да убие бактериите причиняващи кариес и да подпомогне рекалцивикацията и реминерализирането на зъбите по естествен начин.

 

Също така евгенолът в маслото от карамфил е доказано локално болкоуспокоително с ефективност сравнима с тази на бензокаина.

 

Кожа

Противовъзпалителните и антимикробни свойства на карамфила го правят ефективно лечение срещу кожни раздразнения, акне и инфекции по кожата.

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: В неразреден вид етеричното масло от бергамот e фототоксично. Това означава, че прякото му излагане на слънчева светлина може да доведе до възпаление на кожата. За приложение върху открити части на тялото, използвайте през нощта, като например преди лягане и измийте кожата си добре сутринта преди излизане на слънце.

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page