top of page

Етерично масло
Мента

Mentha Piperita Oil

14.30 лв

10 мл.

Маслото от мента е известно с ободряващ аромат, лечебни свойства и хилядолетна история като част от гръцката митология и  билка с широка употреба в древен Рим, Египет и Китай.

ПРОИЗХОД: Индия

АРОМАТ: Освежаващ, остър, зелен

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 3-4 капки мента в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 капка в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешно: Разредете 1 капка в 200мл течност

Kозметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.5%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Етеричното масло от мента се добива от листата и върховете на растението. То е едно от най-универсалните масла с ползи за всичко от храносмилателната система, настроението, умствената дейност, болки по тялото, а дори и за разкрасяването на косата и кожата.

Заради тези всеобхватни ползи, ментата се споменава в гръцката митология като нимфа, която Плутон превръща в билка за да може да радва хората за много години напред. Може би най-впечатляващо е, че ментови билки са открити в египетските пирамиди, построени през 2500 г. пр.х.

Днес ментата е една от най-обширно проучваните билки. Модерната наука потвърждава традиционната ѝ употреба и нейните деривати са често срещани активни съставки в множество фармацевтични продукти.

Mint Ready.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте няколко капки етерично масло от мента в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно вдишвайте директно от бутилката за незабавно въздействие.

 • За храносмилане - Разредете 2-3 капки мента в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте върху корема.

 • За парна баня - капнете 2-3 капки мента в голям съд с гореща вода

 • Капнете 1 капка мента в чаша вода, чай или лимонада с мед за освежаваща и ободряваща напитка.

 • За красива и гъста коса - комбинирайте 10-20 капки мента с 3 супени лъжици базово масло от жожоба или бадем и масажирайте сместа по скалпа и косата си два пъти на ден.

 • За естествен препарат за чистене - разредете 30-40 капки мента (или смес от мента с етерично масло от розмарин, евкалипт или лавандула) в половин чаша вода в пулверизатор.

 • За болки по тялото и главоболие - разтрийте афектираната зона с 1-3 капки мента разредени в базово масло по ваш избор.

 • За защита от комари - разредете 3-4 капки мента в базово масло по ваш избор и разтрийте върху кожата.

 • За освежаваща вода за уста - разредете 1 капка масло от мента в 50 милилитра вода

Характеристики и ползи

Стомашно-чревни заболявания

Редица изследвания доказват значителните ползи на ментовото масло за хора със стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразненото черво, бактериални свръхрастежи, болки, спазми, надувания и лошо храносмилане (1,2,3,4,5). Смята се, че тези ползи се дължат на силните му противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни, отпускащи и болкоуспокояващи свойства.

 

Болкоуспокояващо

Етеричното масло от мента е естествено болкоуспокояващо (1,2,3,4).

То релаксира мускулите, успокоява телесните функции, облекчава напрежението, подобрява циркулацията и има противовъзпалително и охлаждащо действие. Особено ефективно е за главоболия, слънчеви изгаряния (5), както и болки по тялото, мускулите и храносмилателната система. Според едно изследване, болкоуспокояващият му ефект може да се с парацетамол. (6)


 

Дихателна система

Eтеричното масло от мента може да помогне за отпушване на синусите и облекчаване на възпалено гърло, то има антимикробно, антивирусно, отхрачващо и ободряващо действие (1,2,3). Тези свойства го правят изключително полезно за инфекции на дихателните пътища, алергии, синузит, кашлица, хрема, ринит и астма.
 

Енергия

С познатия на всички ни ободряващ аромат, етеричното масло от мента е научно доказано като ефективен, естествен и безопасен лек за умората. То може да подобри паметта и концентрацията, а дори и физическите способности. В едно изследване с 30 здрави мъже се установява значително увеличение на силата, скока и капацитета на белите дробове след консумация на ментово масло. (1)

 

Срещу косопад

Използвано в множество скъпи продукти за коса

поради подхранващите и възстановяващите си свойства, маслото от мента може да е едно от най-ефективните натурални лечения за косопад.

В животински изследвания, разтворът на етерично масло от мента довежда до значително увеличение на гъстотата и дължината на косата с ефективност подобна, ако не и по-добра от тази на микоскидил – най-ефективният фармацевтичен препарат срещу косопад. (1)

Без токсичност или странични ефекти.

 

 

Срещу насекоми и вредители

Маслото от мента има изключително силни отблъскващи свойства срещу насекоми като хлебарки, комари, мравки, а дори и мишки. Едно изследване констатира 100% защита срещу комари за два часа и половина след разтриване на кожата с няколко капки етерично масло от мента. (1)

 

Срещу лош дъх

Ментата е популярно и доказано средство за освежаване на дъх и борба с орални инфекции и кариеси. Вместо да разчитате на преработени продукти пълни с подсладители и химикали като дъвки, лукчета и ленти, може да използвате етерично масло от мента за натурално освежаване на вашия дъх.

 

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: Маслото е силно и не трябва да се предозира. Не се използва при сенна хрема, бременност, епилепсия и деца до 6г възраст както и от кърмачки 2ч преди кърмене - за вана! Не използвайте ментовото масло неразредено защото може да предизвика нежелана реакция!

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page