top of page

Етерично масло
Пачули

Pogostemon Cablin Leaf

18,70 лв.

10 мл.

Преведено буквално от хинди, пачули означава „ухае“, тъй като прекрасният му аромат се използва от векове насам като парфюм. В концентираната си форма на етерично масло, пачули има историческа употреба за разкрасяване на кожата, борба с акне и като антимикробно средство.

ПРОИЗХОД: Шри Ланка

АРОМАТ: Дървесен, заземяващ и сладко-тревист

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 2 - 4 капки пачули в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 - 2 капки в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешна употреба: Разредете 1 капка в 200мл течност

Mасаж: Смесете 5 - 10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Козметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.4%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Пачули е храстовидно растение от род мента с бяло-розови цветчета, произлизащо от Индонезия. Маслото от пачули на Home Spa произлиза е от Шри Ланка, където се извлича чрез парна дестилация от 100% органични пачулиеви листа.

Поради приятният си и заземяващ аромат, етеричното масло от пачули намира много широка употреба като основа за множество качествени парфюми като Dior Patchouli Impérial, Sisley Paris Izia La Nuit, Chanel Coco Mademoiselle и др.

пачули етерично масло.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте 2 - 3 капки пачули в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 капки върху парче памук за директно вдишване.

 • За спокоен сън – разредете 25 капки пачули в 100мл вода и използвайте сместа върху възглавницата и спалното бельо преди лягане

 • За релаксиращ масаж – разтрийте 2 - 3 капки пачули разредени в базово масло по ваш избор по тялото, стъпалата или слепоочията

 • За спа баня – капнете няколко капки пачули във ваната

 • За вътрешен тоник за противовъзпалителен детокс – добавете 1 капка масло от пачули към напитка по ваш избор

 • За парна баня срещу възпаления на дихателната система – капнете 2 капки пачули във вряла вода

 • За кожни проблеми - разредете 1 капка пачули в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона. Алтернативно може да прибавите капка пачули към всекидневната си козметика за кожа.

 • За болки и възпаления по тялото, разтрийте афектиранта зона с 1 - 2 капки пачули разредени в базово масло по ваш избор

 • За отблъскване на насекоми – разредете 40 капки пачули в 100 мл вода и напръскайте обилно с пулверизатор.

Характеристики и ползи

Настроение и депресия

Маслото от пачули има антидепресивни и успокоителни свойства. Доказано е, че ароматерапията с пачули оказва директен ефект върху мозъка, като насърчава отпускането на „щастливи“ хормони от типа на допамин и серотонин.

Тези ползи го правят особено подходящо за:

 • създаване на релаксираща атмосфера

 • насърчаване на по-добър сън

 • успокоителен масаж

 

Възпаление

Редица изследвания показват, че маслото от пачули има мощно противовъзпалително действие. Това го прави подходящо за облекчаване на симптоми на множеството възпалителни заболявания в тялото и по кожата, като алергии, автоимунни заболявания,  храносмилателни болести, кожни възпаления и др.

 

Кожа

Етеричното масло от пачули има дълговековна козметична употреба за разкрасяване на кожата. Съвременни проучвания потвърждават това традиционно приложение констатирайки, че пачулиевото масло подмладява, заздравява и защитава кожата от околната среда и бактериите, които могат да причинят акне и дерматоза.

 

Антимикробно

Маслото от пачули притежава антибактериални и противогъбични свойства. То може да предотврати инфекции от много от най-срещаните щамове микроби при масаж на кожата.

 

 

Инсектицид

Традиционно пачули се е използвало за предпазване на дрехи от молци, като ароматът му се е считал за знак за качествен ориенталски плат. Също има силно отблъскващо действие срещу мравки и комари.

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: Маслото е със силно действие и е необходима консултация със специалист! Маслото от пачули може да повлияе на съсирването на кръвта, поради тази причина не се препоръчва за хора, които примат лекарства за разреждане на кръвта, страдат от хемофилия или ще бъдат подложени на операция.

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page