top of page

Етерично масло
Портокал

Citrus Sinensis

9,90 лв

10 мл.

Маслото от портокал на Home Spa се извлича от органични портокалови кори чрез студено пресоване. Интересен факт, е че кората на портокала е по-богата на множество витамини и полезни вещества от вътрешността, поради тази причина тя има дълговековна употреба в народната медицина.

ПРОИЗХОД: Бразилия

АРОМАТ: Свеж, цитрусов

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 2-3 капки портокал в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 капка в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешно: Разредете 1 капка в 200мл течност

За масаж: Смесете 10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Kозметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Портокаловото масло се получава от плода на портокаловото растение Citrus sinensi.

 

Понякога наричано още „масло от сладък портокал“, то се извлича от външната кора на обикновения портокалов плод и е известно от векове насам поради множеството си полезни свойства.

rdy.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте 2 - 3 капки портокал в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 капки върху парче памук за директно вдишване.

 • За имунитет – добавете 1 капка масло от портокал към напитка по ваш избор

 • За кожни проблеми - разредете 1 капка портокал в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона. Внимание: Маслото не трябва да се използва за кожно приложение преди излагане на слънце! Измийте добре преди излагане на слънце.

 • За болки по тялото и възпаления, разтрийте болезнената зона с 1 - 2 капки портокал разредени в базово масло по ваш избор.

 • За освежаваща вода за уста - разредете 1 капка портокал в половин чаша вода

 • За вода за уста против кариеси и инфекции - разредете 2 капки портокал заедно с лъжица сол в чаша вода

 • За маслено издърпване против кариеси - разредете 2 капки портокал в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване

 • За натурален препарат за чистене и обезмаслител – разредете 35 капки портокал в 150 мл вода и 50мл бял оцет

Характеристики и ползи

Имунитет и възпаление

Маслото от портокаловата кора има изключително силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства (1), които подсилват имунитета на тялото срещу инфекции, хронични заболявания, а дори и срещу туморния растеж.

 

Редица проучвания (2,3,4,5) показват силно анти-раково действие на монотерпените в портокаловото масло при случаи на рак на кожата, черния дроб, белия дроб и храносмилателната система.

 

Натурално антимикробно

Горепосочените терпени в етеричното масло от портокал притежават и мощни антимикробни свойства. Те ефективно убиват най-често срещаните бактерии и гъбички причиняващи хранителни натравяния като Escherichia coli, Salmonella и Staphylococcus aureus.

 

Това заедно със свежият и цитрусов аромат прави портокаловото масло е отличен избор за активна съставка в натурален почистващ препарат, без вредни изкуствени химикали. Нужно е само разредите няколко капки във вода и по желание бял оцет. (1, 2, 3)

 

Болкоуспокояващо

Редица проучвания показват, че маслото от портокал може да облекчи болки по тялото, когато се прилага върху кожата, а дори и само чрез вдишване. Смята се, че това се дължи на силните му противовъзпалителни свойства. (1, 2, 3)

Настроение

Доказано е, че с прекрасния си аромат и директно физиологично действие, портокалово масло подобрява настроението, насърчава релаксацията и намаля чувства на тревожност и депресия.

 

Изследване от 2013 година показва, че маслото от портокал намаля пулса и стресовия хормон кортизол при деца в тревожно състояние. (1)

 

Друго изследване от 2015 година в медицинска среда, показва че ароматерапия с портокал значително намаля тревожността по време на раждане. (2)

 

Кожа

Маслото от портокалова кора е изключително богато на витамин C. Това в комбинация с противовъзпалителни и антибактериални свойства означава, че етеричният портокал е изключително полезен за кожата.

 

Високото му съдържание на витамин C насърчава производството на колаген, а горепосочените свойства подпомагат заздравяването на рани, възпаления, зачервявания и борбата с акне.
 

 

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: Маслото не трябва да се използва за кожно приложение преди излагане на слънце или UV лампа!

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page