top of page

Eтерично Масло От Чаено Дърво - 7 Научно Доказани Ползи


Чаеното дърво е Австралийско растение, чието масло се използва от векове насам в местната народна медицина за лечение на рани, кожни инфекции, чистене и дезинфекция, средство против вредители и в козметиката за борба с акне и себорея.



Убива бактерии, гъбички и вируси

Според редица научни изследвания маслото от чаено дърво уврежда клетъчните стени на микробите и това го прави ефективно срещу много от най-срещаните вредни бактерии, гъбички и вируси като Ешерихия коли, Стрептококи, Стафилококи, зъбни кариеси, гъбички по кожата и др...

Може да го използвате като:

  • Дезинфектант за ръце. Препоръчваме ви да го разредите във вода в комбинация с подхранващо масло, като например Бадем, Лешник или Макадамия

  • Вода за уста срещу кариеси и парадонтит - само за жабуркане, не трябва да се поглъща!

  • Противогъбично средство в смес с базово масло (от кокос, бадем или таману) срещу гъбички по кожата и под ноктите

  • Против дихателни инфекции, като го дифузирате с ароматерапевтичен дифузер


Ефективно е срещу акне, кожни възпаления и заболявания

Благодарение на силните си антибактериални и противовъзпалителни свойства, етеричното масло от чаено дърво е естествен лек за много видове акне. Редица научни изследвания, показват, че чаеното дърво значително намалява проявите на пъпки и ефективността му може да се сравнява с фармацевтичния бензоил пероксид.


Също така успокоява възпалена кожа и може да облекчи симптомите на много от често срещаните кожни заболявания, като псоариза и дерматит,

За лечение на кожни заболявания:

  1. Разредете 10 капки Чаено дърво в 2 супени лъжици базово масло по ваш избор (Таману, Жожоба, Бадем, Арган, Авокадо или Кокос).

  2. С нежни движения нанесете върху засегната област по няколко пъти на ден.


Ускорява заздравяването на рани

Лечебния потенциал на чаеното дърво е открит от Австралийските аборигени, които са смачквали листата му за да ги използват като лечебни мехлеми за рани, порязвания, инфекции и ухапвания.


В днешно време научните изследвания показват, че маслото от чаено дърво ускорява заздравяването на рани, като активира белите кръвни клетки и контролира възпалителния процес. Има и документирани случаи на успешно лечение на хронични инфектирани рани.

100% Чисто Био Масло От Чаено Дърво

Естествен дезодорант

Интересен факт е, че потта сама по себе си няма миризма, но бактерии наречени Стафилокок Хоминис, които по принцип безобидно живеят на кожата ни, много обичат да се размножават в човешката пот и точно те са виновни за неприятната миризма в подмишниците ни.


Както вече споменахме по-горе, етеричното масло от чаено дърво има много силно антимикробно действие срещу Стафилококовите бактерии и това го прави отличен и напълно естествен дезодорант.

  • Разредете масло от чаено дърво с малко количество кокосово или друго базово масло по ваш избор

  • Използвайте сместа като натурален дезодорант


Натурален и здравословен препарат за чистене

Широкоспектърните антимикробни свойства на маслото от чаено дърво го правят превъзходен почистващ препарат, без вредни химикали.

За универсален препарат за чистене -

  • Комбинирайте 15-20 капки чаено дърво с чаша вода и ябълков оцет или лимонов сок в пулверизатор. Пулверизатори може да намерите във всеки магазин по 1 лев.


Репелент срещу комари и насекоми

Според едно научно изследване маслото от чаено дърво отблъсква комари значително по-добре от най-ефективния фармацевтичен репелент DEET. Чаеното дърво има и доказана ефективност срещу други насекоми, като мухи и въшки.

За естествен препарат срещу комари:

  • Комбинирайте 35-40 капки чаено дърво (или смес от чаено дърво с етерично масло от розмарин, евкалипт или лавандула) с половин чаша вода в пулверизатор и напръскайте обилно.


Убива въшките и лекува пърхота

Маслото от чаено дърво е особено ефективно за убиване на въшки, като изследвания показват, че 1% разтвор на чаено дърво води до 100% смъртност на въшките само след 30 минути. Препоръчително е да се комбинира с етерично масло от лавандула в продължителна терапия до пълното елиминиране, не само на въшките, а и на техните яйца. За борба с въшките:

  • Комбинирайте 15 капки чаено дърво и 15 капки лавандула с чаша вода в пулверизатор.

  • Напръскайте обилно и масажирайте сместа в косата

  • По избор може да направите и масло за коса, като комбинирате 5-10 капки чаено дърво и 5-10 капки лавандула с 2-3 лъжици кокосово или бадемово масло. Това е отлично предпазно средство срещу въшки, което може да използвате целогодишно.

Чаеното дърво може и да подобри много видове пърхот, като редица изследвания показват, че хората, които го използват изпитват подобрения без никакви странични ефекти. За борба с пърхота:

  • Комбинирайте 15-20 капки чаено дърво с 3 супени лъжици базово масло от жожоба или бадем и масажирайте сместа по скалпа и косата си всеки ден


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page