top of page

Лимон Етерично Масло - 7 Научно Доказани Ползи


Етеричното масло от лимон се използва от хилядолетия насам поради широкообхватните му ползи за здравето, първо открити от аюрведичната система на медицина в древна Индия и напълно естественият му добив чрез студено пресоване.


Съвременната наука наваксва и в този случай потвърждава констатациите на древната медицина. В тази статия ще научите за доказаните ползи на лимоновото етерично масло:


Повдига настроението и облекчава болката, тревожността и депресията

Лимоновото масло е общопризнато за едно от най-добрите етерични масла за подобряване на настроението, облекчаване на тревожността и стреса и освежаване на ума. Научните изследвания подкрепят тези народни виждания и показват, че етеричното масло от лимон има мощни успокояващи, повдигащи настроението и намаляващи болката свойства при хората и животните.


Съвети за приложение:

  • Дифузирате няколко капки етерично масло от лимон в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук и го дръжте пред себе си.

  • Добавете една капка етерично масло от лимон към чаша вода, чай или лимонада с мед за освежаваща и ободряваща напитка.

  • Разредете 1-2 капки лимон в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху шията и слепоочията. Внимание: Измийте кожата си добре преди излизане на слънце за да избегнете фототоксична реакция.


Разкрасява кожата и лекува акнето

Етеричното масло от лимон предпазва, подхранва и озарява кожата със силното си антиоксидантно действие и витамин C. Има изключително силно антимикробно действие срещу вредните кожни бактерии, които причинават акне. Това заедно с противовъзпалителните му свойства го правят ефективно и против малки рани, възпаления на кожата, ухапвания от насекоми, розацея, брадавици и обриви.


Стяга, детоксифицира и ексфолира кожата, което му придава подмладяващ и антицелулитен ефект.


Съвети за приложение върху кожата:

  • Разредете 1-2 капки лимон в полезно за кожата базово масло и нежно разтрийте сместа върху желаната зона. Внимание: Не нанасяйте върху кожата преди излагане на слънце. Използвайте върху кожата само през нощта или измийте добре преди излагане на слънчева светлина.


Предотвратява лошия дъх, инфекциите в устната кухина и избелва зъбите

Лимоновото масло има мощни естествени антибактериални и антигъбични свойства,

които го правят изключително ефективно срещу микробите, причиняващи лош дъх, устна кандидоза и кариеси.

Също така разгражда зъбните полепи и нежно избелва зъбите.


Съвети за приложение:

  • За всекидневно избелващо почистване на зъби, венци и устна кухина капнете 1-2 капки етерично масло лимон върху супена лъжица кокосово масло и нежно жабуркайте сместа за 5 - 15 минути.

  • За дезинфекцираща и освежаваща вода за уста, комбинирайте 2 - 4 капки етерично масло лимон с 2 - 4 капки етерично масло мента и чаена лъжица морска сол в 100 мл вода в стъклен съд.

  • За избелваща паста за зъби, комбинирайте 3 – 5 капки лимон с хлебна сода и кокосово масло.


Фокус и концентрация

Всички знаем колко e освежаващ цитрусовият лимонов аромат.

В концентрираната си етерична форма, лимоновото масло не само освежава, а и доказано подобрява умствените ни способности.


Научните изследвания показват, че етеричното масло от лимон подобрява концентрацията, нивото на внимание, настроението, оценките на ученици в училище и когнитивната функция на хора с болестта на Алцхаймер.


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки лимоново масло в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук с няколко капки етерично масло от лимон и го дръжте пред себе си.

  • Капнете 1-2 капки лимон в чаша вода, чай или лимонада с мед за освежаваща и ободряваща напитка.

  • Разредете капка лимон в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте слепоочията си.


Подпомага лекуването на рани

Неколкократно споменахме невероятните антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на лимоновото масло. Това са и свойствата, които стоят зад доказаните му ползи за заздравяване на рани. Научните изследвания показват, че лимоновото масло е ефективно срещу редица често срещани човешки патогени и, че насърчава по-бързото заздравяване на рани и заразени тъкани.


Съвети за приложение:

  • Използвайте добре разредено етерично масло от лимон за почистване на малки рани, порязвания и възпаления за да им помогнете да зараснат по-бързо.



Подобрява храносмилането

Етеричното масло от лимон може да подобри храносмилането и да облекчи възпалението и запека. Научни изследвания показват, че има доказано облекчаващо действие при гастрит, като защитава лигавицата на стомаха и предотвратява появата на язви и при хроничен запек. Противовъзпалителните и антимикробните свойства на лимоновото масло го правят и полезно за хора с възпалителни чревни болести, както и за бактериални и гъбични свръхрастежи.


Съвети за приложение:

  • За облекчаване на храносмилателни проблеми в стомаха и тънкото черво, разредете 1-2 капки органично етерично масло от лимон и една супена лъжица мед в чаша вода. Пийте преди хранене или на празен стомах, но не повече от два пъти дневно.

  • За облекчаване на запек, разредете 1-2 капки етерично масло от лимон, 1-2 капки етерично масло от розмарин и 1-2 капки етерично масло от мента във базово масло по ваш избор и използвайте сместа за нежен масаж на корема.



Преборва инфекции, стимулира лимфната система и подпомага дишането

Мощните противоинфекциозни свойства на лимоновото масло са доказани срещу редица гъбични и бактериални инфекции при приложението му директно върху афектираната зона.


При вдишване и вътрешно приемане, маслото от лимон

стимулира лимфния дренаж, засилва имунната система и освобождава дихателните пътища.


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки етерично масло от лимон в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно вдишайте директно от бутилката за незабавно облекчение и освобождаване на дихателни пътища.

  • За стимулиране на лимфната система, разредете 2-3 капки етерично масло от лимон в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте гърдите и шията.

  • За борба с кожни инфекции и локално приложение, разредете няколко капки етерично масло от лимон в кокосово масло и нежно разтрийте афектираната зона.


Натурален препарат за чистене

Изключително силните антимикробни свойства на лимоновото масло го правят отлично естествено почистващо и избелващо средство, особено като вземем на предвид и невероятния му освежаващ аромат.

  • За универсален почистващ препарат, разредете 30-40 капки етерично масло от лимон и 20-25 капки етерично масло от чаено дърво, бял бор или евкалипт във 450 мл вода и 50мл бял оцет.

  • За мазни петна: капнете няколко капки върху петното и разтрийте с гъба. За дрехи използвайте няколко капки върху петното, разтрийте, попийте с парче хартия и възможно най-бързо изперете в пералнята.

  • Разредете го във вода и го ползвайте за чистене на хладилник, мазни уреди за готвене, както и за препарат за чистене на под и прозорци.

  • За естествен лак за дърво и кожа комбинирайте с по-голямо количество зехтин.


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page