top of page

Етерично Масло Мента - 7 Научно Доказани Ползи


Едно от най-старите билки, маслото от мента се използва от хилядолетия насам за лечебни цели. Споменава се в гръцката митология и намира широка употреба в древен Рим, Египет и Китай. В народната медицина се използва за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, сърбежи, болки, гадене, отпушване на дихателните пътища и като антимикробно средство.


В тази статия ще разгледаме научно доказаните му ползи.


Стомашно-чревни заболявания

Редица изследвания доказват значителните ползи на ментовото масло за хора със стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразненото черво, бактериални свръхрастежи, болки, спазми, надувания и лошо храносмилане (1,2,3,4,5). Смята се, че тези ползи се дължат на силните му противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни, отпускащи и болкоуспокояващи свойства.


Съвети за приложение:

  • Разредете 1 капка етерично масло от мента и една супена лъжица мед в чаша топла вода или чай. Пийте на празен стомах, по време на хранене или два часа след хранене.

  • Използвайте маслото от мента като подправка в храната.

  • Разредете 2-3 капки мента в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху корема.


Болкоуспокояващо

Етеричното масло от мента е ефективно естествено болкоуспокояващо (1,2,3,4).

То релаксира мускулите, успокоява телесните функции, облекчава напрежението, подобрява циркулацията и има противовъзпалително, ободряващо и охлаждащо действие. Особено ефективно е за главоболия, слънчеви изгаряния (5), както и болки по тялото, мускулите и храносмилателната система. Според едно изследване, болкоуспокояващият му ефект може да се сравнява с този на парацетамола. (6)


Съвети за приложение:

  • За болки по тялото, разтрийте болезнената зона с 1-3 капки мента разредени в базово масло по ваш избор.

  • За главоболия, разредете 1-2 капки мента в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.


Дихателна система

Eтеричното масло от мента може да помогне за отпушване на синусите и облекчаване на възпалено гърло, има и антимикробно, антивирусно, отхрачващо и ободряващо действие (1,2,3). Тези свойства го правят изключително полезно за инфекции на дихателните пътища, алергии, синузит, кашлица, хрема, ринит и астма.


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки етерично масло от мента в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно вдишвайте директно от бутилката за незабавно облекчение.

  • Капнете 2-3 капки мента в голям съд с гореща вода и вдишвайте на парна баня.


Енергия

С познатия на всички ни ободряващ аромат, етеричното масло от мента е научно доказано като ефективен, естествен и безопасен лек за умората. То може да подобри

паметта и концентрацията, а дори и физическите способности. В едно изследване с 30 здрави мъже се установява значително увеличение на силата, скока и капацитета на белите дробове след консумация на масло от мента (1)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки мента в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук го дръжте пред себе си.

  • Капнете 1 капка мента в чаша вода, чай или лимонада с мед за освежаваща и ободряваща напитка.

  • Разредете капка мента в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте върху шията и слепоочията



Срещу косопад

Използвано в множество скъпи продукти за коса

поради подхранващите и възстановяващите си свойства, маслото от мента може да е едно от най-ефективните натурални лечения за косопад.

В животински изследвания, разтворът на етерично масло от мента довежда до значително увеличение на гъстотата и дължината на косата с ефективност подобна, ако не и по-добра от тази на микоскидил – най-ефективният фармацевтичен препарат срещу косопад. (1)

Без токсичност или странични ефекти.


Съвети за приложение:

  • Комбинирайте 10-20 капки мента с 3 супени лъжици базово масло от жожоба или бадем и масажирайте сместа по скалпа и косата си всеки ден.


Срещу насекоми и вредители

Маслото от мента има изключително силни отблъскващи свойства срещу насекоми като хлебарки, комари, мравки, а дори и мишки. Едно изследване констатира 100% защита срещу комари за два часа и половина след разтриване на кожата с няколко капки етерично масло от мента. (1)


Съвети за приложение:

  • Разредете 30-40 капки мента (или смес от мента с етерично масло от розмарин, евкалипт или лавандула) в половин чаша вода в пулверизатор и напръскайте обилно.

  • Разредете 2-4 капки мента в базово масло по ваш избор и разтрийте кожата си за защита от комари.

Срещу лош дъх

Ментата е популярно и доказано средство за освежаване на дъх и борба с орални инфекции и кариеси. Вместо да разчитате на преработени продукти пълни с подсладители и химикали като дъвки, лукчета и ленти, може да използвате етерично масло от мента за естествено освежаване на вашия дъх.


Съвети за приложение:

  • За освежаваща вода за уста, разредете 1 капка масло от мента в 50 милилитра вода .

Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page