top of page

Етерично масло
Розмарин

Rosmarinus officinalis

14,30 лв.

10 мл.

Розмаринът е считан за свещен от древните римляни и гърци и е известен като една от най-силните билки в света. В народната медицина се използва от хилядолетия насам за подобряване на паметта, стимулиране на мисловната дейност, лечение на храносмилателни проблеми и облекчаване на болки.

ПРОИЗХОД: Мароко

АРОМАТ: Зелен, остър, дървезен, земен

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 2 - 4 капки розмарин в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1 - 2 капки в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешно: Разредете 1 капка в чаша течност

Mасаж: Смесете 5 - 10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Козметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Розмаринът е вечнозелена билка от рода на ментата, произлизащa от Средиземноморието.

 

Много повече от ароматна подправка, в концентрираната си форма на етерично масло, розмаринът притежава рекордни нива на антиоксиданти и притежава множество ползи за здравето.

 

Tочно за това, намира толкова широка употреба в историята и е смятано за свещено в Древен Египет, Рим, Гърция и Израел.

rdy.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте няколко капки розмарин в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук и го дръжте пред себе си.

 • За умствена чистота - разредете 2-3 капки розмарин в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху шията и рамената.

 • За релакс - комбинирайте с друго успокояващо етерично масло като лавандула, иланг-иланг, бергамот или пачули.

 • За възпаление - разтривайте редовно проблемната зона с 2-3 капки розмарин разредени в базово масло по ваш избор.

 • За общо болкоуспокояващо и противовъзпалително въздействие – дифузирайте няколко капки розмарин с ароматерапевтичен дифузер по 10 минути, 3 пъти дневно.

 • За храносмилане - разредете 3-5 капки розмарин в базово масло по ваш избор като кокосово масло или зехтин и нежно разтрийте сместа върху корема.

 • Срещу косопад -разредете 3-5 капки розмарин в базово масло полезно за косата, като Таману или Макадамия и масажирайте сместа върху скалпа два пъти дневно, за предпочитане след къпане или изплакване на косата.

 • За препарат срещу вредители - комбинирайте 30-40 капки етерично масло от розмарин и 45 мл вода в малка бутилка със спрей с вместимост 50мл. Разклатете добре и използвайте като спрей против комари и вредители.

Характеристики и ползи

Подобрява мозъчната функция, умствената енергия и концентрацията

В древен Рим и Гърция розмаринът е бил считан за средство за подобряване на паметта, облекчаване на психическата умора и напрежение, хората дори са носили венци от розмарин на главите си за да стимулират мисловната си дейност по време на учене.

Съвременните научни изследвания показват, че етеричното масло от розмарин значително подобрява концентрацията, паметта, умствената енергия и бдителността при учениците, както и когнитивната функция на хора с деменция и Алцхаймер.

Смята се, че тези ползи се дължат на способността на розмаринa да предотврати разграждането на мозъчните химикали важни за ученето и

концентрацията.

 

 

Облекчава стреса и безпокойството

Изследванията показват, че етеричното масло от розмарин може да намали чувствата на безпокойство и стрес, както и нивата на кортизол в тялото. Кортизолът обикновено се нарича „хормон на стреса“, тъй като нивата му рязко се покачват по време на емоционален и физически стрес.


 

Облекчава болката и възпалението

В народната медицина розмаринът се използва за облекчаване на болки, колики и дисменорея. Съвременните изследвания подкрепят това традиционно приложение, като едно проучване дори показва, че маслото от розмарин може да е по-ефективно от парацетамол.
 

В друго проучване на хора с ревматоиден артрит, масажът с масло от розмарин значително намалява болките и възпалението в колената. Редица други изследвания ( 1, 2 ) потвърждават мощните му противовъзпалителните свойства.
 

Също така, една от основните активни съставки на розмаринът, наречена „карнозол“ показва обещание като мощно противораково средство срещу рак на простатата, гърдата, кожата, дебелото черво и левкемията, без неблагоприятни ефекти върху здравите клетки.
 

Подобрява храносмилането и предпазва черния дроб

Традиционно маслото от розмарин се използва за подпомагане на храносмилането и облекчаване на подувания, спазми и запек.

Съвременните проучвания подкрепят и това му приложение, като показват, че розмаринът стимулира отделянето на храносмилателни сокове, предпазва черния дроб ( 1 , 2 ) от щети и инхибира растежа на често срещани в храната вредни бактерии.

Тези свойства, заедно с противовъзпалителните и облекчителните му ефекти, правят розмаринът едно чудесно средство за храносмилателна подкрепа.

Лекува косопада

Доказано е, че маслото от розмарин е безопасно и ефективно лечение срещу множество видове косопад ( 1 , 2 ). Проучвания показват, че мъже, които масажират масло от розмарин в скалпа си два пъти дневно, изпитват подобно увеличение на гъстотата на косата, като мъже, които използват миноксидил – едно от най-ефективните фармацевтични лечения на косопад.
 

Маслото от розмарин се счита и за

косо-възстановяващо, защото подобрява кръвообращението и има изключително силни антиоксидантни свойства.


 

Отблъсква вредителите

Маслото от розмарин е доказано безопасно, ефективно и напълно естествено средство срещу много видове вредители. То се използва като основна активна съставка в редица органични инсектициди на пазара.

В изследване срещу комари, 12.5% разтвор на масло от розмарин отблъсква 100% от комарите в период от 90 минути! В друго проучване срещу кърлежи, 10% разтвор от розмарин показва същата ефективност на отблъскване на кърлежи, като биферентрин – синтетичен и канцерогенен инсектицид, често използван срещу кърлежи.

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: Не се препоръчва употребата от кърмачки 2ч преди кърмене!

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page