top of page

Етерично масло
Тамян

Boswellia Carterii Gum

44,00 лв

10 мл.

Тамянът има хилядолетна история като свещена билка,  започваща от Вавилон, Древен Египет и Ведическа Индия. В християнството, тримата славянски жреци т.нар. влъхви поднасят тамян на новородения Исус Христос в знак на благоволение. В най-мощната му форма на етерично масло, тамянът има множество доказани ползи не само за духовността, а и за здравето и красотата.

ПРОИЗХОД: Сомалия

АРОМАТ: Топла, борова с лимонова нотка

Указания за употреба:

Дифузия: Използвайте 2 - 4 капки тамян в ароматерапевтичен дифузер по ваш избор
Локално: Разредете 1-2 капки в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте желаната зона

Вътрешна употреба: Разредете 1 капка в 200мл течност

За масаж: Смесете 5-10 капки с 50ml базово масло до получаване на хомогенна смес.

Козметика: В готовото изделие се дозира етерично масло не повече от 0.3%, разбърква се с пластмасова или дървена бъркалка до получаване на хомогенна смес.

Научи повече:

Тамянът се извлича от дървото Босвелия, растящо в сухите планински зони на Индия и Африка. Има изключително богата история в традиционната медицина на множество древни народи.

Съвременната наука потвърждава дълговековните му употреба и днес маслото от тамян се счита за едно от най-полезните и безопасни етерични масла за по-добро здраве, настроение и външен вид.

frankincense.jpg

Съвети за приложение

 • Дифузирайте 2 - 3 капки тамян  в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 капки върху парче памук за директно вдишване.

 • За имунитет и по-добро храносмилане – добавете 1 капка масло от тамян към напитка по ваш избор

 • За парна баня – капнете 2 капки тамян във вряла вода.

 • За кожни проблеми, стрии, белези и херпеси - разредете 1 капка тамян в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона. Алтернативно прибавете капка тамян към козметиката си за кожа.

 • За болки по тялото и възпаления, разтрийте болезнената зона с 1 - 2 капки тамян разредени в базово масло.

 • За освежаваща вода за уста - разредете 2 капки тамян в половин чаша вода

 • За вода за уста против кариеси и инфекции - разредете 3 капки тамян заедно с лъжица сол в чаша вода

Характеристики и ползи

Стрес и тревожност

Доказано е, че при вдишване съединенията в маслото от тамян оказват директен ефект върху мозъка, като намаляват чувствата на депресия и тревожност. Без нежелани странични ефекти или развиване на зависимост.  (1,2)


 

Имунитет

Редица изследвания показват, че етеричния тамян има изключителен имуностимулиращ ефект. Това заедно със силните му антимикробни качества може да помогне за преодоляване на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. (1, 2) 

Възпаление

Тамяновото масло притежава силни противовъзпалителни свойства, като е доказано, че предотвратява отпускането на възпалителни съединения в тялото. Тези свойства го правят полезно за хронични възпалителни болести като артрит, алергии, автоимунни болести, синузит и други. (1,2,3,4,5)

Възможността за безопасен прием в много малки количества означава, че маслото от тамян е особено полезно за болести свързани с храносмилателната система, като колит, болест на Крон и синдром на раздразненото черво. Множество проучвания показват, че пациенти приемащи тамян и тамянови екстракти страдат от значително по-малко симптоми, а някои дори постигат ремисия. (1,2,3,4)


 

Дишане

В народната медицина тамянът се използва срещу дихателни проблеми. Съвременни изследвания подкрепят тази традиционна употреба, особено при хора страдащи от астма. Дневен прием на тамян отпуска дихателните мускули, предотвратява възпалението и намаля производството на гной.

Противоракови свойства

Етеричното масло от тамян е една от малкото билки, за която наистина може да се твърди, че може да помогне с борбата срещу рак. Редица проучвания показват, че тамянът убива раковите клетки и същевременно помага за облекчаването на симптомите свързани с химиотерапия. Смята се, че тези ползи се дължат на способността на тамяновите съединения да попречат на образуването на ДНК в раковите клетки.

(1,2,3,4,5,6,7)

 

Безопасност

 • Пазете от достъп на деца.

 • При контакт с очите изплакнете обилно с вода.

 • Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка. При наличие на обрив или зачервяване – не използвайте продукта.

 • Не използвайте при алергия към маслото.

 • Да не се употребява при деца под 6 г..

 • Концентиран продукт, разредете преди използване.

 • Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или искате да използвате етерично масло за детето си, първо се консултирайте със специалист!

 • Забележка: Маслото не трябва да се използва при бременност!

Био натурален състав

100% органичен

био натурален състав.

Без животинско тестване!

100% веган, без

насилие и експлоатация.

В хармония с природата

Екологични съставки,

материали и производство.

bottom of page