top of page

Етерично Масло Бергамот - 6 Научно Доказани Ползи


Етеричното масло от бергамот притежава свеж, сладък и тръпчив аромат. Произлиза от растението Цитрус Бергамия, рядък портокал, който е твърде кисел за ядене, но се отглежда заради качествата му като ароматна билка и етерично масло. Световноизвестно като съставката придаваща характерния вкус на чая Ърл Грей.


Популярен в средиземноморските народни медицини, традиционната китайска медицина и индийската Аюрведа бергамотът се използва за облекчаване на стрес, депресивни чувства, болки, възпаления, инфекции, както и за подпомагане на храносмилането и потока на енергия в тялото.


Стрес, депресия и лошо настроение

Редица научни изследвания показват, че етеричното масло от бергамот има силен облекчаващ ефект срещу чувства на напрежение, безпокойство и отрицателни емоции. Установено е, че участниците в изследванията изпитват и физиологични промени във формата на значително по-ниски нива на стресовия хормон кортизол и по-високи нива на положителните за настроението хормони като допамин и серотонин, заедно с по-нисък пулс и кръвно налягане. (1,2,3)


Съвети за приложение:

  • Капнете една капка бергамот в чаша успокояващ чай по ваш избор.

  • Дифузирайте 3-4 капки бергамот в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 3-4 капки върху парче памук за директно вдишване.

  • Разтрийте 2-3 капки бергамот на стъпалата си след тежък ден.

  • Разредете 2-3 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху рамената, врата и слепоочията.


Болкоуспокояващо

Маслото от бергамот е богато на линалол и карвакол – съставки с доказано болкоуспокояващо, противовъзпалително и отпускащо действие. Те правят бергамота отличен избор за естествено облекчаване на болки по тялото, болки в ставите, мускулни болки и главоболие. Без странични ефекти или нужда от фармацевтични лекарства. (1.2)


Съвети за приложение:

  • За болки по тялото, разтрийте болезнената зона с 1-3 капки бергамот разредени в базово масло по ваш избор.

  • За главоболия, разредете 1-2 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.


Кожни заболявания

Благодарение на противовъзпалителните си, антимикробни и успокояващи свойства маслото от бергамот може да помогне за лечението на редица кожни заболявания като акне, псоариза, гъбички и импетиго. То също тонизира кожата и подпомага заздравяването на рани и заличаването на белези. (1,2)


Съвети за приложение:

Внимание: В неразреден вид етеричното масло от бергамот e фототоксично. Това означава, че прякото му излагане на слънчева светлина може да доведе до възпаление на кожата. За приложение върху открити части на тялото, използвайте само през нощта, като например преди лягане и измийте кожата си добре преди излизане на слънце.


Инфекции

Маслото от бергамот има доказано антимикробно действие срещу редица от най-срещаните микроби като Стафилококус ауреус, Листерия, Ещерихия коли, Кандида и др. То също прочиства дихателната система, стимулира лимфен дренаж и действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Тези свойства го правят отлично помощно средство за преодоляване на дихателни инфекции, повърхностни инфекции по тялото, а дори и за предотвратяване и заздравяване на кариеси. (1,2,3)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 3-5 капки бергамот в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване.

  • Капнете 1 капка бергамот в билков чай по ваш избор.

  • Разредете 1-2 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте афектираната зона.

  • Разредете 3-5 капки бергамот заедно с лъжица сол в чаша вода за вода за уста против кариеси.

  • Разредете 2-3 капки бергамот в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване (oil pulling) против кариеси.


Храносмилане

В традиционната китайска медицина бергамотът се използва от векове насам като лек за лошо храносмилане, стомашни проблеми и запек. Смята се, че има успокояващ ефект и стимулира секрецията на храносмилателни сокове. Научно доказаните противовъзпалителни му свойства го правят особено полезно за възпалителни заболявания на храносмилателната система като Синдром на раздразнено черво, Колит, болест на Крон и др. (1)


Съвети за приложение:

  • Разредете 2-3 капки бергамот в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху корема.

  • Капнете 1 капка бергамот в билков чай и пийте по време на и/или след ядене.


Дезодорант

Със свежия си аромат и антимикробни свойства, които предотвратяват растежа на бактериите причиняващи неприятни телесни миризми, маслото от бергамот е прекрасен и напълно естествен избор за дезодорант и не случайно е често срещана съставка в много парфюми и тоалетни води.


Съвети за приложение:

  • Използвайте 2-3 капки бергамот на вместо дезодорант.


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page