top of page

Етерично Масло Евкалипт - 5 Научно Доказани Ползи


Познато по цял свят използвано за медицински цели от стотици години насам, евкалиптово масло се извлича от младите листа на специфичен вид евкалиптово дърво (Eucalyptus Globulus) произлизащо от Австралия.


В народната медицина то е известно като болкоуспокояващо и лек за заболявания на дихателните пътища. Съвременни изследвания потвърждават традиционните му ползи и разкриват, че евкалипта има и силно антимикробно, антиоксиданто, противовъзпалитено и ободряващо действие. (1)


Дишане

Евкалиптовото масло е изключително полезно за редица дихателни заболявания и проблеми като астма, синузит, бронхит, грип, алергии и хронични белодробни болести. Особено подходящо е и за облекчаване на кашлица и поради тази причина е често срещано като ключова съставка в фармацевтични продукти за кашлица.


Изследвания показват, че евкалипта отваря дихателните пътища, улеснява дишането, има отхрачващо действие, стимулира имунната система, намаля възпалението, облекчава болката и убива бактерии, гъбички и вируси. (1,2,3,)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 - 3 капки върху парче памук за директно вдишване.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в съд с вряла вода и вдишвайте на парна баня.

  • Разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху синусите и гърдите.


Инфекции

В австралийската народна медицина евкалиптовите листа се използват за предотвратяване на инфекции и лечение на рани. Съвременните научни изследвания показват, че маслото от евкалипт и неговата основна активна съставка, евкалиптол, имат силно антимикробно действие срещу някои от най-срещаните вредни микроби като Ешерихия коли и Кандида, както и срещу вируси като Херпес симплекс.


Етеричното масло от евкалипт е и натурален антисептик, това заедно с гореспоменатите му противовъзпалителни свойства го правят отлично подпомагащо средство за лечение на афти, херпеси, порязвания, ухапвания от насекоми, бактериален дерматит и гъбични инфекции. (1,2,3,4)


Съвети за приложение:

  • За кожни проблеми разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло подходящо за вашия проблем и нежно разтрийте афектираната зона.

  • За болки в гърлото разтрийте 1 - 2 капки евкалипт разреден в базово масло по ваш избор върху гърлото и гърдите.


Болкоуспокояващо

Маслото от евкалипт е ключова съставка в множество фармацевтични кремове и мехлеми за облекчаване на болки по тялото. Според редица изследвания, етеричното масло от евкалипт е ефективно болкоуспокояващо за мускулни болки, болки в ставите, артрит, главоболия, болки в гърба, храносмилателен дискомфорт, слънчеви изгаряния и общи болки по тялото. (1,2)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване.

  • За болки по тялото, разтрийте болезнената зона с 1 - 3 капки евкалипт разредени в базово масло по ваш избор.

  • За главоболия, разредете 1 - 2 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху челото и слепоочията.


Настроение и умствена яснота

Аромата на евкалиптовото масло не само може да ви помогне да дишате по-добре, но има и доказани ободряващи и успокояващи свойства. Едно научно изследване установява, че комбинация от етерични масла от евкалипт и мента подобряват умствената функция и яснота. В друго проучване в медицинска среда, измерващо предоперативна тревожност, активната съставка на етеричното масло от евкалипт ефективно успокоява и облекчава тревожността преди, по време и след различни видове операции. (1)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 4 капки евкалипт в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 2 - 4 капки върху парче памук за директно вдишване.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху рамената, врата и слепоочията.


Устно здраве и лош дъх

Евкалиптовото масло е полезно и за зъбите и устата. То почиства зъбната плака и убива микробите, които причиняват кариеси, млечница, гингивит и лош дъх. Точно поради тези свойства и естественият му приятен и ободряващ аромат, етеричното масло от евкалипт е често срещана съставка в пасти за зъби и води за уста.


Съвети за приложение:

  • Разредете 1 капка евкалипт в половин чаша вода за освежаваща вода за уста.

  • Разредете 3 - 4 капки евкалипт заедно с лъжица сол в чаша вода за вода за уста против кариеси и инфекции.

  • Разредете 2 - 3 капки евкалипт в лъжица кокосово масло за смес за маслено издърпване ( oil pulling ) против кариеси и инфекции в устата.

Внимание: Етеричното масло от Евкалипт не трябва да се поглъща.


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page