top of page

Етерично Масло Канела - 5 Научно Доказани Ползи


Канелата е една от най-дълго използваните билки в човешката история, ценена от древните медицински традиции на Индия, Китай и Египет до такава степен, че стойността ѝ се е сравнявала с тази на златото.


Съвременната наука подкрепя тази хилядолетна употреба с дълъг списък от доказани ползи. Прието е, че канелата притежава някои от най-мощните противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни и стимулиращи свойства от всички натурални съставки. Според научните изследвания, в концентрираната си форма на етерично масло, канелата:

  • Облекчава възпалението

  • Заздравява сърцето

  • Намаля кръвната захар

  • Убива бактерии, гъбички и паразити

  • Е силен антиоксидант

  • Стимулира имунната система

  • Стимулира либидото

  • Разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението

  • Намаля холестерола

  • Има ободряващ и повдигащ аромат

  • Има естествен сладък вкус без присъствието на захар

В тази статия ще разгледаме подробно доказаните ползи на канеленото масло:


Имунитет, Инфекции, Язви и Паразити

Маслото от канела е изключително силен антимикробен агент срещу бактерии, гъбички и паразити. Редица изследвания показват, че ефективно унищожава много от най-срещаните вредни микроби като Candida Albicans, Streptococcus mutans, Plasmodium falciparum и др. Още повече, маслото от канела убива и така наречените „супермикроби“ – организми с развита резистенция към фармацевтични лекарства.


Етеричната канела може да помогне за лечението на язва. Тя ефикасно убива Helicobacter pylori – бактериите, които причиняват язвата и е богата на евгенол, съединение с доказано лечебно действие срещу стомашните язви.


В скорошно проучване сравняващо 115 натурални съставки се установява, че канелата е едно от най-силните естествени противовъзпалителни средства. Това я прави отличен избор за облекчаване на хронични възпалителни болести като артрит, синдром на раздразнено черво и др.


Като силен имуностимулант и антиоксидант, маслото от канела може да помогне и за борба с инфекциозни болести като грип, настинки и стомашно чревни инфекции.

(1,2,3,4,5,6,7,8,9)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2-3 капки канела в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване

  • За вътрешен прием, разредете 1 капка канела в 350мл вода

  • Разредете 1-2 капки канела в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте гърдите и врата или друга афектирана зона

  • Разредете 3-5 капки канела заедно с лъжица сол в чаша вода за вода за уста против кариеси

  • Разредете 2-3 капки канела в лъжица кокосово масло за маслено издърпване (oil pulling) против кариеси


Метаболизъм и кръвна захар

От хилядолетия насам, канелата е прочута като полезно средство срещу наднормено тегло и диабет. Народно познатите ѝ ползи се потвърждават от редица съвременни изследвания.


В проучване от академичното списание „Метаболизъм“ се установява, че главната активна съставка на канеленото масло, „канелен алдехид“ подпомага горенето на мазнини чрез активирането на термогенни реакции в човешките мастни клетки, без нежелание странични ефекти.


Други изследвания показват, че канелата стимулира отделянето на инсулин и балансира нивата на кръвна захар при хора с диабет и с риск от диабет. Освен това е известно е, че нестабилната кръвна захар може да предизвика преяждане, непрестанен глад, умора и надебеляване.

(1,2,3,4)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 3 капки канела в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване

  • За вътрешен прием, разредете 1 капка канела в 350мл вода


Сърце

Редица научни изследвания установяват, че канеленото масло може да бъде полезно за здравето на сърцето, особено в комбинация с тренировки.

То помага за адресирането на главните причинители на сърдечна недостатъчност и инсулт, като понижава на холестерола, облекчава възпалението и съдържа активни съставки, които разширяват кръвоносните съдове на сърцето. (1,2)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2 - 3 капки канела в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук за директно вдишване

  • Разредете 1-2 капки канела в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте гърдите


Настроение, енергия и стрес

Няколко изследвания показват, че етеричното масло от канела може да помогне за облекчаване на стрес и депресивни разстройства, както и за подобряване на бдителността и умствената яснота, особено когато се комбинира с други етерични масла като мента, портокал, иланг иланг, лавандула или гераниум. Тези свойства го правят перфектно за ароматерапевтична терапия или масаж по време на работа или след тежък ден. (1,2)


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2-4 капки канела в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 1-2 капки върху парче памук за директно вдишване

  • За вътрешен прием, разредете 1 капка канела в 350мл вода

  • Разтрийте 2-3 капки канела разредена в базово масло по ваш избор на стъпалата си след тежък ден

  • Разредете 2-3 капки канела в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху рамената и врата


Красива кожа

Етеричното масло от канела има множество разкрасяващи и заздравяващи ползи за кожата, благодарение на подхранващите си, антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.


Подмладява и стяга кожата и подобрява кръвообращението, което има запълващ и детоксифициращ ефект. Полезно е за възпалителни кожни заболявания като дерматит, обриви, екзема и други.


Особено ефективно е за лечението на акне, тъй като адресира и премахва причините за появата му, а имено възпалението и причиняващите акне бактерии - Propionibacterium acnes.

(1)


Съвети за приложение:

  • За серум за кожа - разредете 1-2 капки канела в базово масло по ваш избор

  • Добавете 1 капка канела към ежедневните си продукти за кожа

  • За серум срещу акне - разредете 1-2 капки канела в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте афектираната област. Повтаряйте два пъти на ден


Афродизиак

В народната медицина канеленото масло е известно като натурален афродизиак и сексуален стимулант. Изследване от 2013 година със възрастни животни подкрепя тази употреба и установява, че маслото от канела значително повишава сексуалната функция и е ефикасно лечение на импотентност при стари животни.


Тези ползи може да се дължат на факта, че канелата е богата на манган, рядък елемент от съществено значение за сексуалното здраве, както и, че канеленото масло стимулира кръвообращението и повишава телесната температура.

(1)

Съвети за приложение:

  • Дифузирайте 2-4 капки канела в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно капнете 1-2 капки върху парче памук за директно вдишване


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба




bottom of page