Eтерично Масло От Риган - 6 Научно Доказани Ползи


Според гръцката митология риганът е създаден от богинята Афродита като символ на щастието, като наименованието му означава „радост на планината“. Гърците са и едни от първите, които са открили невероятните здравословни ползи от маслото от риган и са го използвали редовно срещу стомашно-чревни и дихателни болести.


Маслото от риган играе главна роля в народните медицински традиции навсякъде, където се среща в местната природа и е изключително ценно, защото са необходими над 1000 килограма риган за получаването на един килограм етерично масло от риган!


Зад маслото от риган стоят стотици научни изследвания, които показват, че активните му съставки: карвакол, тимол и фенол имат позитивен ефект върху редица заболявания и здравословни проблеми като: бактериални и гъбични инфекции, кандидоза, паразити, вируси, стомашно-чревни проблеми, астма, бронхит, артрит и др.Естествено противогъбично и антибиотик

Маслото от риган е с доказана

ефективност срещу много от най-срещаните стомашно-чревни и кожни инфекции като Ешерихия коли, Стафилококус ауреус и Кандида албиканс и др...


Етеричното масло от риган е за предпочитане пред фармацевтивчните антибиотици и противогъбични лекарства, защото те причиняват изключително вреден дисбаланс в човешкият микробиом и организъм. Освен това стават все по-неефективни, защото микроорганизмите свикват с тях, поради масовото им ползване в човешката медицина, а и във ветеринарската.


Може да подобри стомашно-чревното здраве

Причината зад повечето хронични стомашно-чревни проблеми е дисбаланса на чревната флора заедно с бактериални, гъбични и паразитни инфекции и свръхрастежи. Маслото от риган е ефективно срещу много от видовете организми причиняващи тези инфекции и ползите са му доказани в множество изследвания.


Също така може да заздрави чревната стена и по този начин да предотврати изтичането на токсини и микроорганизми в кръвта причиняващи умора, гадене и болки след ядене. (leaky gut). Риганът има и успокояващо действие, като релаксира стомашно-чревните мускули.


Болкоуспокояващо и противовъзпалително

Възпалението е главният виновник за повечето неприятни симптоми, които изпитваме. Маслото от риган има доказан противовъзпалителен ефект при отоци и хронични болести, както и болкоуспокояващ ефект подобен на фармацевтичните болкоуспокояващи.


Силен антиоксидант

Риганът е една от най-богатите на антиоксиданти билки. Антиоксидантите са изключително полезни вещества, борещи се със стареенето, хроничните болести и свободните радикали, които са вредни отпадъчни продукти от в тялото, натрупващи се от замърсения въздух, вредните храни, тютюнопушенето и др.


Може да намали холестерола

В едно 3 месечно изследване с 48 човека, на 32-ма от тях се дава масло от риган след хранене. На края на изследването всички, които са приемали риган имат значително подобрени нива на добър холестерол (HDL) и занижени нива на лош холестерол (LDL).


Може да предотврати качването на килограми

В едно изследване с мишки на висококалорична диета се вижда, че мишките, на които се дава екстракт от масло от риган надебеляват значително по-малко от другите мишки, въпреки това, че начина им на хранене е абсолютно един и същ.


Как да използвате етеричното масло от риган?

Маслото от риган може да се използва върху кожата, да се дифузира с ароматерапевтичен дифузер и да се приема вътрешно, но само ако е 100% чисто и с доказан произход. Няма определена дневна доза, но за повечето проблеми се препоръчват 2-4 капки риган, два пъти на ден. Задължително трябва да се разреди в базово масло!


Маслото от риган винаги трябва да се разрежда с базово масло като зехтин, кокос, шарлан, бадем или друго по ваш избор, тъй като е твърде силно в неразредената си форма. Не трябва да се приема вътрешно за повече от 10 дни. Не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба0