top of page

Розмарин Етерично Масло - 6 Научно Доказани ПолзиЕтеричното масло от розмарин се използва от хилядолетия насам в народната медицина за подобряване на паметта, стимулиране на мисловната дейност, лечение на храносмилателни проблеми и облекчаване на болки, колики и дисменорея. Считано за свещено от древните римляни и гърци, то е едно от най-силните билки на света.


Съвременната наука потвърждава много от традиционните му приложения. Редица изследвания показват, че маслото от розмарин може да избистри ума, подобри паметта, успокои възпалението, облекчи болката, лекува косопада, а дори и да помогне при няколко вида рак.


Подобрява мозъчната функция, умствената енергия и концентрацията

В древен Рим и Гърция розмаринът е бил считан за средство за подобряване на паметта, облекчаване на психическата умора и напрежение, хората дори са носили венци от розмарин на главите си за да стимулират мисловната си дейност по време на учене.


Съвременните научни изследвания показват, че етеричното масло от розмарин значително подобрява концентрацията, паметта, умствената енергия и бдителността при учениците, както и когнитивната функция на хора с деменция и Алцхаймер.


Смята се, че тези ползи се дължат на способността на розмаринa да предотврати разграждането на мозъчните химикали важни за ученето и

концентрацията.


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки розмарин в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук и го дръжте пред себе си.

  • Разредете 2-3 капки розмарин в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху шията и слепоочията.


Облекчава стреса и безпокойството

Изследванията показват, че етеричното масло от розмарин може да намали чувствата на безпокойство и стрес, както и нивата на кортизол в тялото. Кортизолът обикновено се нарича „хормон на стреса“, тъй като нивата му рязко се покачват по време на емоционален и физически стрес.


Съвети за приложение:

  • Дифузирайте няколко капки розмарин в ароматерапевтичен дифузер или алтернативно напоете парче памук и го дръжте пред себе си.

  • Разредете 2-3 капки розмарин в базово масло по ваш избор и нежно разтрийте сместа върху шията и рамената.

  • Комбинирайте с друго успокояващо етерично масло като лавандула, иланг-иланг, бергамот или пачули за още по-интензивен ефект.


Облекчава болката и възпалението

В народната медицина розмаринът се използва за облекчаване на болки, колики и дисменорея. Съвременните изследвания подкрепят това традиционно приложение, като едно проучване дори показва, че маслото от розмарин може да е по-ефективно от парацетамол.


В друго проучване на хора с ревматоиден артрит, масажът с масло от розмарин значително намалява болките и възпалението в колената. Редица други изследвания ( 1, 2 ) потвърждават мощните му противовъзпалителните свойства.


Също така, една от основните активни съставки на розмаринът, наречена „карнозол“ показва обещание като мощно противораково средство срещу рак на простатата, гърдата, кожата, дебелото черво и левкемията, без неблагоприятни ефекти върху здравите клетки.


Съвети за приложение:

  • Разтривайте редовно проблемната зона с 2-3 капки розмарин разредени в базово масло по ваш избор.

  • За общо болкоуспокояващо и противовъзпалително въздействие – дифузирайте няколко капки розмарин с ароматерапевтичен дифузер по 10 минути, 3 пъти дневно.Подобрява храносмилането и предпазва черния дроб

Традиционно маслото от розмарин се използва за подпомагане на храносмилането и облекчаване на подувания, спазми и запек.


Съвременните проучвания подкрепят и това му приложение, като показват, че розмаринът стимулира отделянето на храносмилателни сокове, предпазва черния дроб ( 1 , 2 ) от щети и инхибира растежа на често срещани в храната вредни бактерии.


Тези свойства, заедно с противовъзпалителните и облекчителните му ефекти, правят розмаринът едно чудесно средство за храносмилателна подкрепа.


Съвети за приложение:

  • Разредете 3-5 капки розмарин в базово масло по ваш избор като кокосово масло или зехтин и нежно разтрийте сместа върху корема.


Лекува косопада

Доказано е, че маслото от розмарин е безопасно и ефективно лечение срещу множество видове косопад ( 1 , 2 ). Проучвания показват, че мъже, които масажират масло от розмарин в скалпа си два пъти дневно, изпитват подобно увеличение на гъстотата на косата, като мъже, които използват миноксидил – едно от най-ефективните фармацевтични лечения на косопад.


Маслото от розмарин се счита и за

косо-възстановяващо, защото подобрява кръвообращението и има изключително силни антиоксидантни свойства.


Съвети за приложение:

  • Разредете 3-5 капки розмарин в базово масло полезно за косата, като Таману или Макадамия и масажирайте сместа върху скалпа два пъти дневно, за предпочитане след къпане или изплакване на косата.


Отблъсква вредителите

Маслото от розмарин е доказано безопасно, ефективно и напълно естествено средство срещу много видове вредители. То се използва като основна активна съставка в редица органични инсектициди на пазара.


В изследване срещу комари, 12.5% разтвор на масло от розмарин отблъсква 100% от комарите в период от 90 минути! В друго проучване срещу кърлежи, 10% разтвор от розмарин показва същата ефективност на отблъскване на кърлежи, като биферентрин – синтетичен и канцерогенен инсектицид, често използван срещу кърлежи.


Съвети за приложение:

  • Комбинирайте 30-40 капки етерично масло от розмарин и 45 мл вода в малка бутилка със спрей с вместимост 50мл. Разклатете добре и използвайте като спрей против комари и вредители.


Употреба и безопасност

За да се възползвате от горепосочените ползи за здравето е необходимо да използвате само 100% чисти и органични масла с доказано качество.

Етеричните масла представляват концентрат от огромни количества растения, което значи, че пълната липса на замърсители, вредни пестициди и инсектициди, както и доброкачественото отглеждане на растенията са от абсолютна важност.


Етеричните масла на Home Spa са 100% чисти, органични, от първо качество и напълно подходящи за терапевтична употреба. Научете повече за етеричните масла на Home Spa и за тяхната безопасна употреба
Comments


bottom of page